<februari 2020>
madiwodovrzazo
272829303112
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728291
2345678
De Boze Stiefmoeder

De boze stiefmoeder?

Een sprookje of keiharde werkelijkheid?

Hoe onwerkelijk ook,  voor sommige vrouwen is het keiharde werkelijkheid. Zij leren iemand kennen die al kinderen heeft. Kinderen die niet op een nieuwe partner van hun vader zitten te wachten. Een ex-partner die niet op een nieuwe vrouw in het leven van haar ex en haar kinderen, zit te wachten. Kortom deze vrouwen worden niet altijd hartelijk verwelkomd en heten al snel: “de Boze stiefmoeder”.

Ze voelen zich vaak eenzaam en buitengesloten terwijl ze verliefd en gelukkig zouden moeten zijn. Ze willen graag een plekje binnen het “nieuwe” gezin, en vechten daar ook voor, maar de kinderen en de ex-partner willen niets van ze weten. De kinderen negeren de stiefmoeder vaak en alles wat een stiefmoeder zegt of doet wordt extra kritisch, negatief bekeken of ook gewoon genegeerd. Een ex ziet een nieuwe partner in het leven van haar ex ook vaak als een bedreiging. De ex doet er dan ook vaak alles aan om de stiefmoeder weg te houden bij haar kinderen. Iets wat erg lastig is als ze bij de vader van haar kinderen woont, die zijn kinderen gewoon wil zien. Kinderen kiezen voor hun ouders en ouders kiezen voor hun kinderen. De stiefmoeder krijgt dan al gauw het gevoel dat deze keuze haar buitensluit. Terwijl het in wezen de houding van de kinderen en de ex is die haar buitensluit. Zij negeren haar tenslotte vaak. Een dergelijke keuze is natuurlijk nooit “tegen” een stiefmoeder bedoeld, maar heeft gewoon te maken met de “biologische” en emotionele band van ouders met hun kinderen en omgekeerd. Maar ook met het stukje verleden dat ouders met hun kinderen en met hun ex delen.

Daarnaast worden de gevoelens van buitengesloten zijn die de stiefmoeder heeft, door de kinderen en ouders vaak negatief uitgelegd. Zij vragen zich af waar de stiefmoeder zich mee bemoeit en wat ze bedoelt. Zij zijn helemaal niet tegen de stiefmoeder bezig maar voor elkaar. Dat is een stuk miscommunicatie die veel spanningen oplevert binnen nieuw samengestelde gezinnen. Maar dat levert ook de nodige spanningen binnen een nieuwe relatie op, wat weer zijn effect heeft op de sfeer binnen je nieuwe gezin. Het lijkt soms een negatieve spiraal die maar lastig te doorbreken is.

Gebleken is dat stiefmoeders er veel aan hebben te horen dat ze niet de enige zijn met dergelijke gevoelens. Samen met andere (stief) moeders erachter komen dat als je het anders benaderd het niet meer alleen negatief hoeft te zijn. Maar ook is het vaak belangrijk dat de partner beschikbaar is om dergelijke gevoelens te delen en accepteren. Vaak is acceptatie en begrip al voldoende om het tij te keren en een negatieve spiraal te doorbreken. Er hoeft vaak feitelijk niet veel te veranderen. Een andere kijk op de situatie en een beetje begrip, kunnen soms al heel verhelderend zijn en ruimte geven.

De mogelijkheid om samen met andere nieuw samengestelde gezinnen of de leden hiervan om tafel te gaan worden vandaag de dag op verschillende manieren geboden. Digitaal zijn er meerdere fora waar men gevoelens kan delen. Maar ook zijn er 2 stichtingen die mensen bij elkaar brengen. Stichting stiefmoeders richt zich vooral op de stiefmoeders onderling.(www.stichtingstiefmoeders.nl) Vrouwen hebben nou eenmaal vaak meer de behoefte om te praten dan mannen. Maar als er mannen zijn die deze behoefte  ook voelen kunnen ze samen met hun partner terecht bij stichting stiefgezinnen.(www.stief.nl)